/  Övrigt

Artikel Fokus. ”Svart pedagogik” En artikel om gammalmodig undervisning på de klassiska musikutbildningarna.  FOKUS 26 maj 2016. 

Kulturpanelen i morgonsoffan diskuterar artikeln. Titta här.

P4 dokumentär ”Pappa bakom galler”; På Fosieansalten startar ett projekt där intagna på fängelset får läsa in godnattsagor för sina barn. Den våldsamma stämningen inne på fängelset påverkas…Lyssna här.

Modern psykologi  ”Samisk psykiatri”  I Nordnorge finns ett centrum för samiskt psykiatri som tar hänsyn till samiskt sätt att tänka.

Människor och Tro i P1 Krav på vård som förstår samisk världsbild” ”Den västliga psykiatrin har tagit på patent på sanningen”, säger Gunn Heatta, samisk psykolog i Nordnorge.

Tendens i P1  ”Att slå sin mamma” Ett program om det mest tabubelagda våldet av alla; att bli slagen av sitt eget barn.  I samarbete med Daniel Persson Mora.

UR Barnaministeriet  ”Sandra, tonåren och judendomen”; Sandra är 15 år och ortodox jude. Det uppstår slitningar när hon försöker kombinera sitt tonårsliv med de tusenåriga regler och ritualer som följer av att vara troende.

Kulturradion i P1 ”Att våndas i kulissen”; Timmarna innan strålkastarljuset. En skådespelare sjunger till havs, en ståupkomiker byter strumpor, en musiker talar till sina inre trupper. Vi rör oss i ett landskap av pulsernade hjärtan och magiska parfymer.

Snittet i P1  ”De stora gesterna, de olösta gåtorna och kampen mot grävskoporna. Romantiken som proteströrelse.”; Romantiken är på stark frammarsch inom religion, musik och poesi. Man skulle kunna jämföra med punken som också överdriver en känsla, ett uttryck, en protest och som revolterar och går utanför ramarna. – Vi vända oss från reklamen och titta upp mot himlen och stjärnorna, säger poeten Bruno K. Öijer.

Kosmo i P1, reportage; ”Självmordvågen i Tana i Nordnorge” En allvarlig och djup identiteskris plågar den unga generationen samer i sprickan mellan gamla och nya livsstilar och värderingar.

Teatertidningen, artikel; ”På barrikaden för de samiska barnen.”;  I den lilla nordnorska staden Tana finns en kulturskola som strider för det samiska språket och den samiska identiteten. I Sverige är däremot den samiska kampen långt mindre synlig än i grannlandet.

Klassikern i P1, reportage; ”Nollywood”– det osynliga filmunderet i Nigera, med världens största filmproduktion och en explosionsartad utveckling.

Verkligheten i P3 ”En clownsaga  – en berättelse om skärsår, ärr och brutna ryggar.” En dokumentär och eldclownen Wille Christiani. En historia om extrem smärta, vräkning och allvarliga tankar om det verkliga livet.

Kulturdokumentären i P1 ”För grov, för dum, för rik”; Den finlemmade och mjuka medelklassstilen har tagit alla konstnärliga utbildningar under belägring. Programmet följer de för grova, för dumma och för rika konststudenterna som sticker ut med sina ovanliga bakgrunder och som provocerar idealet på konstskolorna.

Teatertidningen, artikel Vad håller arbetarklassen borta från teatern? Studenter från arbetarklassen kämpar för att slipa bort sina icke-önskvärda arbetarklassdrag som inte passar in i ramarna.

P2 DokumentärAtt vara tre om samma instrument; Claudia, Daniela och Simona Bonfiglioli är tre av Sveriges mest framgångsrika violinister, men de är också systrar. Ett program om jämförelse och om systerskap.

Serie i Musikmagasinet i P2:

del I.Folkets motstånd” med valthornisten Annamia Larsson och harpisten Delphine Constantin.

del II.Mozart har aldrig varit i Japanmed den japanska pianisten Asuka Nakamura

del III.Flyget och Bach– med cellisten Jakob Koranyi