Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/6/6/ceciliajosefson.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/6/6/ceciliajosefson.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/6/6/ceciliajosefson.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 Kampen med de 32 sonaterna – Beethovens pianosonater – Cecilia Josefson
  /  Kampen med de 32 sonaterna – Beethovens pianosonater

De 32sonaterna av Beethovens pianosonater är en av den västerländska musikens biblar. Den bär upp speciella konstnärliga ideal och en kultur av genikult, den fria konstnären och betraktas som en kärna och utgångspunkt för hela pianorepertoaren. I ”Kampen med de 32 sonaterna” problematiserar vi hur vi ska förvalta vårt arv och experimenterar och ifrågasätter sonaternas plats och kontext i vår tid. Genom olika pianister som kämpat med sin identitet i relation till sonaterna och rollen som sonaterna har i vår tid får vi nya perspektiv. Hur tar man av sig sonaterna som den Bibel den är?

De 32 sonaterna är intressanta att belysa eftersom de tillhör grundrepertoaren, men också är laddade. Det finns en koppling till makt och machokultur, dogmatik och konservatism kring sonaterna. Därför har de också blivit något för pianister i vår tid att ta spjärn emot. Sonaterna kopplas också samman med resandet genom ett mörker – en mytbild av den lidande manliga konstnären. Hur tar man sig an den här urbilden av den lidande manliga konstnären? För dem som inte känner sig hemma i den manliga västerländska genikulturen blir mötet med Beethovens pianosonater en utmaning att ta sig an. Programmet utspelar sig inom ramen för den brottningsmatchen.

Vi möter pianister som berättar om identitetskriser, blockeringar och ångest. Många pianister kan vittnat om den förlamning som uppstår, alla demoner som flyter upp inom en i närkamp med sonaterna. Programmet ramas in av ljuddagböcker av olika pianister som brottas med och övar på sonaterna.

Programmet sänds i P2 under hösten.